Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Zamów różową sól himalajską.

Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości posiada sól kłodawska oraz sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która znakomicie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 gramów na dobę) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek regulujący utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo cennych pierwiastków i minerałów, takich jak selen, wapń czy magnez, a równocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, żelaza czy wapnia, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]