Potrzebujesz ekologicznego soku z buraków kiszonych? Odwiedź tę stronę.
Kiszonki używa się w rodzimej kuchni od wieków. W ostatnich latach jednak często mówi się także o właściwościach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków oraz kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która coraz częściej dostępna jest na półkach marketów w alejkach z żywnością ekologiczną.
Sok z kapusty kiszonej – czy powinno się go regularnie pić
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił chyba każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, objaśniając, że napój jest cierpki, ale niezwykle zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy A, C, E oraz PP, a także rozmaite minerały, jak m.in. cynk, potas i żelazo. Wiele osób może mieć trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak warto sięgać po niego cyklicznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na pracę jelit, a to sprawia, że może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej rekomenduje się także osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet tak zdrowego soku nie powinno się nadużywać – zaleca się spożycie mniej więcej 250 ml soku na dzień.
Atuty soku z kiszonego buraka
Innym lubianym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który konsumujemy także jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy masę witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, dobrze wpływa na przemianę materii, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Pomimo że buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek bądź reumatyzmem, jak również paniom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeżeli nie masz możliwości, by przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie bądź zamówić wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednakże na uwadze, że takie soki trzeba składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]