Tradycyjne polskie zupy – o barszczu czerwonym

Chcesz zamówić barszcz czerwony z buraków? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa jedynie na święta, którą podajemy z reguły podczas Wigilii lub większych rodzinnych imprez. W rodzinach, w których obyczaj podawania obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz także jako dodatek do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale także apetyczna przekąska

Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowy, a zarazem trochę słodkawy aromat powoduje, że wyśmienicie współdziała on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – jedni przedkładają jajko na twardo, kiełbasę i ziemniaki, pozostali zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, lecz również apetyczna przekąska albo kolacja na ciepło – gorąca szklanka tej zupy cudownie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem lub chrupiącego pasztecika z grzybami.

Warto podkreślić, że barszcz czerwonyjest zupą o niskiej kaloryczności, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również sporo żelaza, dlatego rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem ze względu na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem nierzadko zjada się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma lepszy smak

Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni dodają do niego łyżeczkę cukru, aby podbić naturalny słodkawy smak buraka, pozostali wolą barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli szykuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty posmak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek ma więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyszykować na własną rękę, ale okres fermentacji trwa co najmniej siedem dni. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie albo przez internet.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]