Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej

Kiszoną kapustę znajdziesz na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Niepowtarzalny smak białej kiszonej kapusty jest integralną częścią słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i przeciętny Polak bardzo często widzi ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – dlaczego powinno się jeść?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że tych przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych, które powstało na skutek szukania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne składowanie strawy. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez wiele miesięcy. Niegdyś jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których pozyskanie w zimowe miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy zaznaczyć, iż w kapuście kiszonej jest dużo substancji, które są potrzebne dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B5, B2). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia i magnezu. Zarazem to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, z tej przyczyny zaleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

W jakich posiłkach znajdziemy kapustę kwaszoną?

Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako kluczowy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną z reguły spożywa się ją w formie surówki z marchwią i posiekaną cebulą, która współgra z daniami z ryb i kartofli, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także produkt, który rewelacyjnie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, w związku z tym używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy pasztecików. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie byłoby popularnych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica albo kapuśniak.

Praktycznie każdy kucharz ma własny przepis na kapustę kwaszoną, aczkolwiek w dzisiejszych czasach nieczęsto przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności gromadzenia jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i wielkich pojemniczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie, a nawet można zamówić ją online. Producenci mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]