Kwaszonki. Zdobądź więcej informacji.
Kiszonki są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, sporadycznie spotykany w pozostałych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw znane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Kwaszone przetwory z warzyw znane są ludzkości od tysiącleci
Wedle historyków metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich zanurzenie w solance, w occie lub w soli, wykorzystywana jest przez ludzkość od ponad czterech tysiącleci. Ta metoda najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków wstecz była to najlepsza metoda, by przedłużyć okres zdatności do konsumpcji mięsa, ryb i warzyw niekiedy o kilkanaście tygodni. W rezultacie przyjął się obyczaj szykowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od zawsze słyną z własności prozdrowotnych, co oczywiście jest potwierdzone. Cechują się one np. dużą zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Co interesujące, w naszym języku kwaszone przetwory warzywne określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z owoców dyni i ziemniaków.
Kwaszonki w Polsce i na świecie
Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie w większości zakątków świata, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest zbyt popularna. Jednakże ogórki kwaszone są tam prawdopodobnie niesłychanie lubianym składnikiem hot-dogów, kanapek oraz burgerów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kiszone buraczki i kapusta, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz to nie jedyne warzywa, które można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. rzodkiew, botwinkę, a także owoce (np. truskawki).
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do tysięcy dań regionalnych. Warto pamiętać, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, gdyż zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek kiszony podług standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w USA.
Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]