Czym charakteryzuje się mesz dla koni?

Znajdź mesz.

Mesz to karma o wysokiej wartości odżywczej, którą można podawać każdemu koniowi bez względu na jego codzienny tryb życia oraz poziom aktywności. Co istotne, mesz lekko się trawi i dostarcza ustrojowi konia składniki odżywcze, których zadaniem jest między innymi regulacja pracy jelit i osłona układu trawiennego.

Czy mesz dla konia można przygotować samemu?

Przygotowanie meszu samemu jest zadaniem raczej czasochłonnym, ale nie jest to zbyt złożone, a produkty do tego konieczne są są łatwo dostępne. Podstawą każdego meszu dla koni są otręby pszenne, siemię lniane i owies. W niektórych przepisach na mesz pojawia się sól, jednakże lepiej podać ja zwierzęciu w postaci lizawki, która da mu więcej frajdy. Oprócz uprzednio przytoczonych produktów do meszu można dorzucić inne frykasy kochane przez konie, jak przykładowo kawałki jabłek, seler naciowy, kminek, koper i rozmaryn. Online można odszukać multum rozmaitych przepisów na mesz dla konia, od nadzwyczaj prostych do takich z ogromną listą komponentów. Rekomendujemy wykorzystać kilkanaście z nich, aby dowiedzieć, który przypadnie do smaku naszemu koniu.

Gotowy mesz znajdziesz w ofercie sklepów jeździeckich

Należy nadmienić, że zaleca się dawać mesz zdrowym zwierzętom mniej więcej dwa razy na tydzień, a koniom chorym na kolki, wrzody lub inne problemy związane z trawieniem, weterynarze polecają tę strawę częściej, również codziennie. Bardzo istotne jest, aby mesz podawać koniom letni. Dlaczego? Podstawowy komponent meszu, to jest siemię lniane, po ugotowaniu tworzy śluz, który następnie otacza ściany żołądka oraz jelit zwierzęca, dzięki czemu koi stany zapalne i podrażnienia. Zważywszy na fakt, że własnoręczne ugotowanie meszu zabiera zwykle 3-4 godziny, w sklepach jeździeckich oferowane są gotowe mieszanki, które po zalaniu ciepłą wodą można po paru minutach podać zwierzętom.

Nasze dane adresowe:
Sklep Jeździecki Horse-Trade
ul. Michała Korpala 4
30-389 Kraków

Tel.: +48 12 423 00 96
Mob.: +48 728 95 00 96
E-mail: [email protected]