Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Zobacz, gdzie kupić zakwas na żurek w butelce, wejdź na https://bit.ly/2YUps2e.

W ostatnich latach rzadko już spożywamy obiady składające się z dwóch dań. Przez notoryczny braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw niegdyś oferowanych zwykle jako to drugie danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań barów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obowiązkowo podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej bądź pszennej – który na żurek, a który na barszcz biały?

Jeżeli zapyta się Polaka o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć trzeba zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem umiejętności kucharza i jego subiektywnych smaków. Co jednakże da się wymienić to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej rodziny zup można wyróżnić trzy typy:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany przeważnie z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.

Nie musisz przygotować samodzielnie bazy na żurek i barszcz biały

Przyrządzanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest łatwe, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W internecie zamieszczono wiele przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli apetyt np. na żurek zaatakuje was bez ostrzeżenia, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i stacjonarnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym zrobimy sycący biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.

Nasze dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]